luni, 30 noiembrie 2015

Palatul Dolmabahçe- Detalii prețioase


 
Turnul Dolmasbahçe 
Aproape de apele Bosforului, îşi etalează bogăţia barocă un turn cu orologiu, pe patru nivele, cu laturi descrescătoare spre vârf. Turnul a fost comandat de sultanul Abdülhamid al II-lea (1842-1918) şi executat de Satkis Balyan între anii 1890-1895. Ceasul fabricat în Franţa este aşezat la etajul al treilea, cu cadrane spre toate cele patru faţade. Pe două faţade are reprezentată semnătura caligrafică a sultanului ctitor (tughra). Este încadrat de frumoase fântâni...

Una dintre fântâni

Scara de cristal
Marea scară de onoare, în formă de potcoavă, despărţită simetric pe două laturi este de o uimitoare somptuoztate și eleganţă. Balustradele sunt susţinute din bare de cristal de Veneţia. Pe palierul de sus, în faţa fiecărei scări este plasat câte un vas din porţelan de Sevres. Se pot remarca doi colţi de elefant ce poartă lămpi cu ulei din argint fin lucrat. Este vorba de un cadou primit de sultan din partea guvernatorului din Hedjaz, Arabia.






 Mobilier, oglinzi, candelabre, porțelanuri
Pe lângă mobilierul occidental, oglinzile venețiene, cristalurile de Boemia și Baccarat și porțelanurile de Sèvres, palatul  Dolmabahçe posedă un mare număr de covoare din mătase Hereke, ( aproape 4500 mp) fabricate în uzina imperială Hereke.
De asemenea mai pot fi admirate covoarele din piele de urs, vechi de 150 de ani, un cadou făcut sultanului de către Țarul Rusiei .







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu