marți, 24 martie 2015

Incredibila sultană


Roxelana-Hürrem.

Puţine femei au marcat Istoria precum cea care avea să devină celebra sultană Hürrem. A fost un personaj feminin remarcabil, care şi-a clădit cu dibăcie fiecare etapă a vieţii sale tumultuoase.
Avea o personalitate surprinzătoare, o ambiţie uriașă și o inteligență ieșită din comun. Aceste calităţi au făcut-o nemuritoare în conştiinţa multor oameni.
  
***

Răpită de tătari, vândută succesiv mai multor negustori de sclavi, fata ucraineancă ajunge din Crimeea la Istanbul, cumpărată de Suleyman sau dăruită acestuia de către Ibrahim pașa. Adevărul istoric nu este încă stabilit.
Odată intrată în harem, Roxelana- Hürrem. a intrat sub observaţia temutei kagia-kadîn, femeia îndrituită să conducă haremul. A trebuit să înveţe să coasă, să brodeze, să danseze, să cânte la mai multe instrumente muzicale turceşti, ba chiar să mânuiască marionete şi să spună poveşti. În labirintul social care era haremul sultanului, reuşita Roxelanei a fost una de excepție, dar cu totul diferită de scenariul-clișeu al scrierilor ulterioare.
Succesul câştigat pe baza înfăţişării sale s-a bazat probabil pe contrastul vizual dintre ea şi celelalte femei din harem. Nu avea nimic oriental în ea, nu avea ochii mari, negri şi adânci, pielea măslinie şi talia subţire a femeilor orientale.


 Giovane ma non bella” – „Tânără, dar deloc frumoasă” -   "totuşi graţioasă, cu toate că este scundă de statură"-  comenta în scrierile sale ambasadorul veneţian în anul 1526, -
S-a cultivat enorm și a dovedit un zel  islamic deosebit.
Suleyman s-a căsătorit cu Hürrem, devenind singurul sultan din istoria medievală a Turciei care a avut o soție legitimă.
 Cum  Hürrem. ajunsese o Haseki, titlu purtat doar de sultane, ambiţioasa femeie a acumulat o avere uriaşă, din care a sponsorizat construirea a numeroase compexe arhitecturale atât în Istanbul, cât şi în Ierusalim, Ankara, Edirne, Mecca.
În anul 1539, l-a rugat pe strălucitul arhitect Sinan Mimar să construiască un grup de clădiri care să includă o moschee, o medresă (institut de învăţământ superior musulman) şi o şcoală.
Hurrem Hammam

  Complexul, denumit Haseki Kulliyesiwas, a fost ridicat în districtul Avrat Pazari din Istanbul şi poate fi vizitat şi în zilele noastre. În anul 1550, Hürrem a ordonat construirea în cadrul aceluiaşi complex a unui spital pentru femei, alături de o cantină socială. Totodată a mai cerut construirea unui mare hamam (baie publică), cu o secţiune pentru bărbaţi şi alta, evident, pentru femei. Clădirea este unică în cadrul hammam-urilor din Istanbul.
Hurrem Hammam

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu