luni, 2 februarie 2015

Topkapî- Intimitate și divertisment

Viața la curtea imperială
( Intimitate și divertisment )

Curtea a IV-a- spațiul privat al sultanului

Curtea a IV-a ( IV Avlu ) numită și ”sofaua imperială”(Sofa-ı Hümâyûn), era spațiul cel mai intim al sultanului și al familiei ale. Este alcătuită dintr-un ansamblu de pavilioane, chioșcuri, (köşk), grădini și terase, care, inițial, făceau parte din Curtea a III-a. Asztăzi este privită ca un spațiu separat al ansamblului.

1. Chioșcul Erevan(Revan Köşkü)
A fost construit în 1635 și servea pentru retragerile religioase de 40 de zile.este un mic pavilion cu un dom central și trei abside care adăpostesc divanurile. Zidul colonadei este placat cu marmură, iar celelalte ziduri sunt lacate cu carori de Iznik,albe și albastre.


2.Chioșcul Bagdad (Bağdad Köşkü)  
A fost construit de sultanul Murad al IV-lea, după 1638, pentru a comemora o campanie militară. Esta situat pa latura dreaptă a terasei cu fântână. Se aseamănă mult cu chioșcul Erevan . Fațada este acoperită cu marmură și benzi de porfir roșu și verde.
Interiorul este un exemplu ideal de încăpere otomană. Cu carourile sale, sideful, decorația în formă de solz și vitraliile sale, acest pavilion este unul din exemplele de arhitectură clasică ale ansamblului.


3.Chioscul terasei(Sofa Köşku / Merdiven Başı Kasrı) 
Este un belvedere, construit în a doua jumătate a sec. al XVI-lea. A fost restaurat în 1704 de Ahmmed al III-lea și reconstruit în 1753 de Mahmud I, în stil rococo. Este singura clădire din lemn. Se compune din sala principală (Divanhane), sala de rugăciune (Namaz Odası sau Şerbet Odası) și încăperea sucurilor de fructe. Din pavilion sultanul asista la întreceri sportive sau alte activități de divertisment. Această clădire cu ferestre largi era la origine o sală de mese. Mai târziu , în epoca Lalelelor (1718-1730)  a servit drept cameră de primire pentru oaspeți.


4. Marele Pavilion (Mecidiye Köşkü)
A fost ultimul adaus arhitectural realizat în 1640 împreună cu gaderoba ( Esvap Odası )de către sultanul Abdulmecit I. Era o sală de recepție imperială. El oferă o splendidă vedere panotamică asupra Mării Marmara și  Bosforului. Ultimii sultani se instalau aici când vizitau Topkapî. Era utilizat, ocazional, pentru a găzdui oaspeții străini.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu