sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Topkapî - Frumoasele haremului

Palatul Topkapî



Spendoare de aur la harem

Haremul, acest spațiu interzis celor care nu făceau parte din dinastia sultanului sau din servitorimea bine instruită și ierahizată, a stârnit imaginația scriitorilor și pictorilor fascinați de exotismul orientului, de palatele fabuloase, de frumoasele diafane învăluite în văluri transparente, lenevind pe sofale, înconjurate de flori și fructe nemaivăzute...
Adevărul este mai puțin romantic decât această imagine devenită clișeu.
Topkapi nu era un palat destinat exclusiv haremului. El adapostea întreaga curte otomană, aproape patru mii de sclavi, functionari si militari, dedicați trup și suflet slujirii sultanului.
Daca în aripa palatului numită "selamlik", bărbatii aveau acces, căci aici sultanul îsi primea oaspeții și se sfătuia cu ministrii sai, în harem nimeni, în afara eunucilor albi sau de culoare, nu putea pătrunde.
 Multe din reprezentările pictorilor din diverse epoci sunt doar fantezii romantice.

Interior în harem

Cum arătau însă frumoasele haremului ? De unde veneau?
Cu excepția femeilor din dinastie (mama sultanului, surorile, fiicele, nepoatele), toate celelalte erau sclave, primite în dar de sultan sau luate în robie în timpul războaielor și vândute  la târgul de sclave.
Cele mai apreciate odalisce, faimoasele sclave circaziene, proveneau din Caucaz. Unoeri chiar familiile lor le încurajau  să intre în harem sau le vindeau pentru a duce o viață lipsită de griji.
 Toate sclavele care erau aduse în Harem erau denumite odalisce, sau “femei de la curte” cu rolul de simple servitoare. Odaliscele nu erau prezentate Sultanului.

Francis- Gabriel Lepaulle (pictor francez1804-1886) : Pașa și haremul său


Doar cele care erau de o frumusețe răpitoare sau extraordinar de talentate erau văzute ca potențiale concubine și erau instruite în acest scop. Erau învățate să danseze, să recite poezii, să cânte la instrumente muzicale și mai ales să stăpânească arta erotică.
Dar pentru musulmani frumusețea era dată și de numărul kilogramelor. Ca urmare, femeile din harem nu doar ca erau epilate, parfumate și machiate cu henna ( cu care li se pictau pleoapele , mâinile și picioarele) dar erau și supuse unui regim barbar de îngrășare, fiind îndopate cu carne grasă și dulciuri!
Multe din femeile din harem nici nu îl vedeau vreodată pe Sultan, ele deveneau slujnice pentru treburile zilnice.

Francis Smith (1722 - 1822)-pictor englez
 Kisler Aga, Chief of the Black Eunuchs and First Keeper of the Serraglio (1763 - 1779)
(Șeful eunucilor negri )

Topkapi -Harem , Ferestre
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu