joi, 2 octombrie 2014

Epoca de aur a culturii otomane- (III) -Ceramica

Ceramica de Iznik



Cucerirea Bizanțului de către Mehmed al II-lea, în 1453, va aduce o reînoire a capitalei imperiale. Infrumusețarea capitalei, decisă de sultan, a determinat o cerere sporită de piese de decor și de obiecte de artă.
Numită în turcește ”cini ”și destinată inițial să satisfacă cererea Curții Otomane din Bizanț, ceramica de Iznik va fi exportată rapid în Occident, în special în Italia.
Arta ceramicii a cunoscut între anii 1530-1540, (în timpul domniei lui Suleyman Magnificul), o dezvoltare impresionantă. Orașul Iznik devine principalul centru artistic, producător al unei ceramici absolut superbe care va ajunge să fie cunoscută drept ceramică de Iznik.

















Ceramica de Iznik a fost pusă în valoare prin construcțiile sponsorizate de Sultanul Suleyman, ea fiind folosită pentru decorarea mai multor clădiri, dintre care cea mai cunoscută este Moscheea Albastră din Istanbul, care-și datorează numele culorii dominante de pe plăcile ceramice.
În timpul lui Suleyman cererea pentu ceramica de Iznik a crescut foarte mult, fiind produse atunci numeroase vase, farfurii, ulcioare, cupe etc. Multe dintre acestea au supraviețuit timpului și pot fi astăzi admirate în muzeele turcești.

Ceramică din palatul Topkapî



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu