vineri, 31 mai 2013

Turcia sau Orientul (foarte) Apropiat

 Turcia este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia (Anatolia) și 3%  în Europa.Datorită poziției sale geografice,Turcia a fost o răscruce istorică a mai multor mari civilizații.
În secolul al 16-lea Imperiul otoman a ajuns la maxima sa întindere.

După primul război  mondial, puterile aliate au vrut să împartă teritoriile imperiului prin Tratatul de la Sevres (1919). Mișcarea naționalistă constituită sub conducerea pașei Mustafa Kemal s-a transformat în războiul turc pentru independență (Kurtuluș Savași ).

La 18 septembrie 1822 armatele de ocupație ale Antantei au fost înfrânte și țara eliberată. La 1 noiembrie 1922, odată cu abdicarea sultanului, se încheie o perioadă de 631 de ani de istorie otomană.
In 1923, prin Tratatul de la Lausanne se recunoaște suveranitatea Repubicii Turcia, iar Mustafa Kemal a fost supranumit Atatürk (Părintele Turciei).
Reformele sale economice, politice, juridice și religioase care au modernizat Turcia.
Capitala Turciei este orașul Ankara dar capitala istorică, Istambul rămâne centrul financiar, economic și cultural al țării.

 O Turcie transformată cu succes într-un stat național modern, a permis creșterea libertății de expresie artistică, în ciuda unor perioade de cenzură, mai mult politică. În timpul primilor ani ca republică, guvernul a investit multe resurse în artele frumoase ( muzee, teatre, sculptură și arhitectură).


 Pictură: BEKIR USTUN



Despre serialul „Suleyman Magnificul  ” ce să mai spunem??? Au spus alții (cei foarte avizați) destul...A se vedea pagina de facebook ”Enterntainment”cu aprecierile istoricilor...Dar serialul este pasionant...

Suleyman (cel din serial) și Suleyman (cel pictat de Tițian (Tiziano Vecellio)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu