sâmbătă, 4 mai 2013

Frumoasele Orientului ( I )

În Orient femeia ocupă un rol important. Importanţa ca mamă şi soţie a fost arătată şi de profetul Mahomed care a spus: ”Cel mai bun dintre voi este cel mai bun faţă de soţia sa.”
Islamul este o religie a bunului simţ dar asta nu înseamnă că a recunoscut egalitatea femeii cu bărbatul. Se spune că Allah nu i-a făcut pe bărbat şi pe femeie identici, deci ar fi împotriva naturii să existe o egalitate totală între bărbat şi femeie. Aceasta ar distruge echilibrul social.
Textul scris de profetul Mohamed sub inspirația divină nu nedreptățește femeile, ci chiar le acordă, încă de acum 1400 de ani, dreptul de a deține proprietate și de a divorța.

Nimeni nu-i poate opune o decizie peste voinţa ei. Ea are dreptul de a-și alege soțul  și de a cere separarea (Khula) de soţul ei dacă mariajul lor devine imposibil de suportat
Pentru lumea araba, vălul are o semnificație aparte, religioasă. Acesta întruchipează o femeie credincioasă și modestă care nu iese din casă fără să-și acopere capul cu un element vestimentar special. Voalurile variază în funcție de preferințe, de credință dar și de regulile impuse de fiecare stat islamic. Există mai multe tipuri  de voal.(hijab-ul, al-mira, niqab-ul, khimar-ul, burka).
 În unele țări musulmane vălul nu acoperă chipul.

Cărțile Hadith și Sunna, scrise ulterior de oameni, sunt adesea în opoziție cu învățăturile Coranului și prescriu purtarea obligatorie a vălului (Hijab) și încurajează tratarea injustă a femeilor, mai ales a soțiilor și pedepsirea lor frecventă. Violența împotriva femeilor islamice este un indiciu că ceva nu este în regulă în țările musulmane.

Un comentariu:

  1. Eugenia ! Blogurile tale sunt minunate ... Te felicit cu una din versurile din - Corăbii în larg-autor Dana Banu.... " C't de frumoşi sunt
    oamenii care pleacă /
    în urma lor se ridică
    mereu o lumină........"! _Nepoţii tăi vor fi mândrii de tine ...peste mulţi ani... atunci cănd noi, generaţia noastră nu va mai fi...aici !!!!!
















    RăspundețiȘtergere