vineri, 24 mai 2013

Femeile din lumea arabă


Femeile arabe sunt fericite doar în filme. Realitatea cotidiană este cu totul alta. În multe țări arabe ele sunt discriminate și supuse violenței. Nu au voie să șofeze sau să aibă o profesie. Excepțiile sunt puține...Sunt ucise pentru cea mai mică nesupunere (față de tată sau de soț). Se practică încă crima de onoare în Egipt, Iordania, Liban, Maroc, Pakistan, nordul Indiei, Siria, Turcia, Yemen și alte țări mediteraneene și din Golful Persic. S-au descoperit cazuri și în Franța, Germania, Marea Britanie, acolo unde sunt comunități de emigranți.
Există femei arabe care  s-au angajat în lupta împotriva discriminării și a violenței. Cotidianul francez ”La Tribune”(8 martie 2011)ne amintește că revolta care zguduie  lumea arabă a început cu gestul disperat al unui bărbat, tânărul tunisian Mohammed Bouazizi.
Există și opinia că femeile arabe sunt obișnuite să respecte cu strictețe tradițiile și duc o viață fericită in universul lor familial.
 Soțiile dictatorilor din lumea arabă sunt foarte diferite, dar în același timp ele sunt unite, într-o mai mică sau mare măsură, de ura pe care o inspiră - pentru garderobele lor impresionante, averile fabuloase și, mai ales, pentru aşa-zisul feminism pe care îl afișează pentru a distrage atenţia publică de la ororile regimurilor autoritare pe care soţii lor le conduc în Orientul Mijlociu.

Se pare că în Emiratele Arabe ar bate un vânt de liberate.

O poză din anii ”70 care îl înfățișează pe șeicul Zayed acordând un premiu unei tinere din Emirate.

.
 Prima emirateză-fotograf: Shaikah Al Suwaidy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu