duminică, 9 septembrie 2012

Orient - Orientalism ( I )

Orientalismul s-a definit la început ca o reprezentare sau descriere a aspectelor culturale orientale de către scriitori,poeți sau pictori.
***
In 1669 un trimis al sultanului vizitează curtea de la Versailles a lui Ludovic al XIV-lea dar luxul regal nu l-a impresionat. Ofensat de acest dispreț Regele Soare îi cere lui Moliere să scrie o piesă în care turcii să fie ridiculizați. Moliere acceptă și așa se naște comedia ”Burghezul gentilom” , în care tânărul îndrăgostit se deghizează în fiul Sultanului(le Grand Turc)pentru a se putea căsători cu aleasa inimii,satisfăcând ambițiile de mărire ale tatălui ei.
Comedia se încheie , conform gustului vremii , cu un balet oriental.
Acesta a fost începutul reprezentării orientului în literatură dar inclinația pentru orient este mult mai veche.
Există totuși un orientalism umanist și clasic care se situează la sfârșitul Evului Mediu și începutul Renașterii datorită cruciadelor  și al călătoriilor de explorare(călătoria lui Marco Polo).
***














”O mie și una de nopți”
(pagini de manuscris)
***
După impactul literar produs de publicarea culegerii de povești orientale”O mie și un de nopți”(adusă și publicată la Paris în 1704 de arheologul Jean Antoine Galand,călătorii romantici din secolele XVIII și XIX au descoperit Alhambra și au făcut călătorii în Orient.
Orientul devine o modă pentru scriitorii francezi.Voltaire scrie romanul”Zadig”,iar Montesquieu ”Scrisori persane”.
***
În secolul al XIX-lea călătorii francezi Theophile Gautier, Charles Davillier și Gustave Doré fac călătorii în Spania și descoperă Alhambra,despre care au lăsat pagini și desene minunate. Alături de Victor Hugo și Washigton Irving ei se situează printre primii orientaliști moderni.
***
Gravuri de Gustave Doré:
 1.Patio de los Leones (1881)
2.El Generalife de Sevilla(1881).


                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu