duminică, 16 septembrie 2012

Orient ,orientalism (II)


















 Ilustrație la ”Scrisori persane”

Scrierea lui Montesquieu”Scrisori persane”s-a bucurat de un succes enorm imediat după apariție dar și mai târziu.Ea amuza prin exotism,
prin poveștile de dragoste relatate prin scrisori și prin umor.
Definit la început ca o atracție spre exotismul oriental orientalismul a devenit în secolul al XIX-lea un curent literar și artistic occidental.
Astăzi termenul”orientalism”se folosește și pentru a desemna studii orientale (studierea limbilor,culturilor și civilizațiilor orientale,vechi sau actuale.
***
Orientul biblic,legendele și personajele sale au fost ilustrate de pictorul olandez Rembrandt.In perioada de tinerețe(1625-1631) picturile sale ,deși de dimensiuni medii sunt foarte detaliate (bijuterii , costume ) iar subiectele sunt religioase sau alegorice.În anii 1650 scenele biblice sunt inspirate din Noul Testament,dar într-un stil mai intimist,preferând personajele solitare în locul scenelor de grup.



Rembrandt:David și Jonathan
 ***
În perioada romantică seducția orientului reprezenta o formă de evadare din realitate la fel ca și idealizarea Evului Mediu.
Washington Irving a găsit în Granada ambele orientări romantice:
Evul Mediu și Orientul arab.Opera sa ”Povestiri din Alhambra ” fixează topicul exotismului spaniol.
În Franța atracția pentru Orient se manifestă și în societate: saloanele nobiliare și burgheze dau baluri  în pitorești costume orientale iar numeroși oameni bogați și-au comandat  portrete în care apăreau îmbrăcați în mătăsuri ca niște emiri.

Costume orientale



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu