vineri, 10 februarie 2012

GENERALIFE - Grădini și pavimente(I)

Alhambra și Generalife
Grădini și pavimente
Alhmbra văzută din grădinile de la Generalife
Generalife-Chiparoși ,bazin,alee cu paviment

Grădina islamică este un tip de grădină care a apărut și a înflorit în Orientul Apropiat și Mijlociu.Parte intrinsecă a culturii islamice,ea a fost bine reprezentată în miniaturi și pe covoare.Grădina islamică se adresează tuturor simțurilor.
Sclipirea ceramicii,parfumul florilor,susurul vântului ,cântecul apei, trilurile păsărilor oferă vizitatorului imaginea celestă despre care vorbește Profetul Mohamed.

Alee umbrită între Alhambra și Generalife

Grădină la Alhambra

Grădinile islamice au trebuit să se adapteze condițiilor climatice dificile pentru a crea spații naturale înfrumusețate de plantele sudice.
Spațiile dschise sunt rare,la fel și aleile fără arbori,expuse soarelui. Puținătatea apei și arșița soarelui au dat naștere unui tip particular de grădini inspirate de oaze și anume  grădina pe mai multe nivele care corespund unor necesități:
1.Nivelul de umbră - O plantație de arbori oferă protecție împotriva soarelui.Sunt preferați palmierii,cedrii și chiparoșii care combină ținuta elevată și umbra permanentă.
2.Nivelul plantelor cu flori - Acest ”etaj” intermediar este ocupat de arbuștii floriferi:leandrii,hibiscus,iasomie,trandafiri,caprifoi, mirt , lămâi,portocali.
Arbuștii sunt aleși pentru culoarea și parfumul care atrag păsările și fluturii.
3.Nivelul apei - acesta este la nivelul solului și este ocupat de canale de irigație(care distribuie apa),bazine,rigole,fântâni,cascade...


Generalife.Galeria de sombra (Galerie la umbră)

Generalife: Paseo de sombra(alee umbrită)

                    Fântână și paviment:Alhambra :Patio de la Reja)
Paviment  la Generalife

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu