marți, 20 decembrie 2011

Orientul în Occident :GENERALIFE (Granada) (X)

Generalife


Intrarea medievală în Generalife

Generalife este palatul cu grădinile sale,utilizat de regii musulmani ai Granadei ca loc de odihnă,recreere și meditație.Este situat în afara zidurilor Alhambrei,la est, pe o latură a Colinei Soarelui (Cerro del Sol).A fost conceput ca o vilă la țară,iar pământurile proprietății erau destinate exploatării agricole.
Elementele decorative ale palatului,foarte vechi,ne spun că a fost construit la finele veacului al XII-lea,sub domnia celui de al doilea sultan nasarid Muhammad al II-lea(1273-1302)și Muhammad al III-lea(1302-1309).
Vizirul Ibn Al Yayyab l-a numit Casa regală a fericirii (Casa Real da la Felicidad).
A fost declarat patrimoniu UNESCO în 1984.

Prima și cea mai spectaculoasă dintre curțile interioare(patios)este Patio de la Acequia(Curtea cu canale sau Grădina de apă.La capătul bazinului cu arteziene se află porticul cu cinci  arcade  pe unde se accede în Sala Regia decorată cu ornamente sculptate în ipsos(yeserias) .
Din Sala Regia se accede la corpul de galerii renascentiste,care se deschide spre Patio del Cipres de la Sultana(Curtea cu chiparos a Sultanei).Curtea este din epoca situată între sfârșitul secolului al XII-lea și primul sfert al secolului al XIV - lea.

La început Generalife era legat de Alhambra printr-un dig care trecea peste prăpastia care separă azi cele două palate.Grădinile,așa cum sunt astăzi, au fost refăcute între 1931-1951.Aleile sunt pavate în stilul granadin cu mozaic și pietriș  alb și negru,extras din râurile Darro și Genil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu