joi, 10 noiembrie 2011

Orientul in Occident:Alhambra (III)

Motto: 
”Este imposibil să priveşti această locuinţă a obiceiurilor orientale fără să simţi conexiunile cu aventurile arabe. Te aştepţi să vezi ochi închişi la culoare sclipind printre zăbrele. Însăşi frumuseţea trăieşte aici, ca şi cum ar fi fost locuită până în ziua de ieri” (Washinton Irving)

Palatul Leilor (Palacio de los Leones)

  
   Palatul Leilor marchează etapa de apogeu a sultanatului nasarid,un moment culminant al arhitecturii arabe,un simbol și o sinteză a tuturor stilurilor.A fost construit între anii 1362 și 1391 ,în timpul cele de a doua domnii a lui Muhammad al V-lea.
   Palatul este structurat în două nuclee de locuițe și spații de reprezentare,dispuse în jurul Curții Leilor(Patio de los Leones).In centru se află fântâna cu cei 12 lei.Nu se știe dacă cele 4 părți al Curții Leilor au fost ,la origine,pavimentate sau acoperite cu spații verzi...

   Cea mai aproape de intrarea veche în palat este Sala Mozarabilor(Sala de los Mozarabes) care trebuie să fi servit ca vestibul sau ca sală de primire.
Se numește astfel pentru că ,la origină ,cupola sa era decorată cu stucaturi în formă de mici stalactite numite ”mozarabes”(sau mucarnas”sau ”almozarabes”),care s-au distrus din cauza explodării unui depozit cu praf de pușcă,in 1590.
 
Mozarabes (Stalactite)
                                             
Sala Abencerrajilor
   Al doilea spațiu residențial din Palatul Leilor se desfășoară în jurul Sălii Abencerrajilor.Cine au fost Abencerrajii? Un clan nobil de origine nord-africană ( Banu Sarray),turbulenți și intriganți ,amestescați în tot felul de revolte și lupte partizane,importanți în viața politică a Granadei musulmane din secolul al XV-lea.
   Legenda spune că Sultanul Boabdil ,excedat de războiul civil declanșat de cele două clanuri rivale (Abecerrajii și Ziries) i-a invitat pe cei 36 de cavaleri din familia Abencerraj la o recepție la palat și a pus să fie asasinați .La fel a procedat și Alexandru Lăpușnenul...

Un tablou inspirat din această legendă.


  
   Elementul cel mai spectaculos al sălii este minunata cupolă in formă de stea cu 8 colțuri,decorată cu
minunate stalactite. Ferestrele situate la începutul cupolei lasă să treacă o lumina caldă,care cade pe stalactite ,creând o atmosferă magică.
  Această sală a fost alcovul sultanului sau un spațiu privat pentru al serbărilor de iarnă,izolat prin porți masive de lemn .Spațiul de la etaj era destinat haremului.
Seara

Ziua


Cupola Sălii Abencerrajilor în exterior

Și eu am trecut pe aici...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu