joi, 3 noiembrie 2011

Orientul în Occident:Alhambra ( II )

In Palatul Comarilor,ale cărui încăperi se grupează pe cele două laturi ale Curții mirților,se pot admira :fațada cu coloane bogat ornamentate,Sala Comarilor(numită Salonul Ambasadorilor sau Sala Tronului)Sala de la Barca și una din băile palatului (Bano de Comares sau el hammam,singura care s-a păstrat)...
Fațada, inaugurată în 1370 este o fațadă interioară care nu anticipează interiorul majestuos al palatului.

Detalii de ornamentație ale fațadei Comarilor


                                                                                
Sala de la Barca
Sala de Barca este o anticameră al cărei nume este explicat pe de o parte prin faptul că are un plafon imbinat în formă de barcă și ,pe de altă parte,prin prezența cuvântului arab ”al-baraka”(binecuvântare) caligrafiat insistent pe pereți.
 Sala de la Barca(interior, boltă și plafon)




Salonul Ambasadorilor, cea mai mare încăpere din Palatul Comarilor, este înconjurat de 9 alcovuri mici, dispuse în trei grupuri. Către exterior se deschid o serie de ferestre închise odinioară prin jaluzele de lemn și geamuri de sticlă colorată numite ”cumarias” (de unde și numele de ”comares”).


Sala Ambasadorilor(interior)



Ferestre


Stilul nasrid atinge apogeul sub monarhii Yusuf I și Mohamed al V-lea Al Ghanî care construiesc părțile cele mai prestigioase între anii 1333 și 1354.De fapt, fiecare suveran prelua palatul predecesorului său ,îi adăuga părți noi și îl modifica după placul și fantezia sa.

Ornamentații murale din Salonul Ambasadorilor
    

Și eu am trecut pe aici...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu