marți, 1 noiembrie 2011

Orientul in Occident : Spania maură(VI)- Granada

ALHAMBRA și GENERALIFE

Alhambra văzută din turla bisericii San-Nicolas;Palatul Comarilor;la dreapta Alcazaba(fortăreața); în arriere-plan,Palatul lui Carlos Quintul.
Alhambra -vedere nocturnă

   Alhambra din Granada și Marea moschee din Cordoba sunt cele mai importante mărturii ale prezenței maurilor în Spania,din secolul al VIII-lea până în secolul al XV-lea.
   Două monumente cu caractere opuse:sobrietății grandioase specifică monumentului religios reprezentativ al primei arhitecturi islamice i se opune exuberanța maurescă,decorativ -luxoasă ,a palatelor ultimilor monarhi nasarizi în plină decadență.
   Alhambra este oraș palatin,un complex de palate și grădini care îl adăpostea pe monarhul și curtea Regatului Nasarid din Granada.
   Denumirea face referință la culoarea roșie a solului colinei (el cerro)pe care sunt construite palatele(unele deja dispărute).
   Palatele nasaride sunt Palatul Comarilor și Palatul Leilor construite în jurul a două minunate curți interioare:
   Curtea Mirților(el Patio de los Arrayanes) și Curtea Leilor(el Patio de los Leones).
Curtea Mirților

Curtea Leilor

   Cronologic,ele au fost construite după Alcazaba,Generalife și Partal ,în prima parte a secolului al XIV-lea,în timpul domniei sultanului Yusuf I.
   Salonul Comarilor sau Salonul Ambasadorilor este încăperea cea mai spațioasă și mai înaltă din întregul palat.
   Aici sultanul acorda audiențele particulare.Pereții sunt decorați cu versete din Koran,poeme sau cu diferite motive ornamentale:flori,
scoici,stele,caligrafii(plăcuțe din faianță(azulejos) și stucaturi(yeserias).

Salonul Comarilor(Salonul ambasadorilor)


   Curtea Leilor,construită în 1377 de Mohamed al V-lea ,fiul lui Yusuf I,este înconjurată de o sveltă galerie cu 124 de coloane de marmură,grupate câte trei sau patru pentru a susține splendide arcade în filigran; patru rigole (arroyos)duc spre centru ,unde se află o fântână cu 12 lei.De jur împrejur,alcovurile,camerele private ale sultanului si ale soțiilor,fără ferestre în exterior dar cu frumoase grădini interioare...
Gazela este simbolul Alhambrei,ea constituindu-se în emblemă heraldică;imaginea stilizată a fost găsită pe un vas recuperat din palatul nasarid și păstrat în palatul-muzeu Carlos Quintul.

Un comentariu:

  1. " Omul, pe orice drum ar porni,ar vrea să cuprindă infinitul " - (I. Agîrbiceanu -opere )

    RăspundețiȘtergere