marți, 18 octombrie 2011

Orientul în Occident:Spania maură (II) :Zaragoza

   Zaragoza este capitala unei regiuni iberice magice,Aragonul. Este situată la jumătatea drumului dintre Barcelona și Madrid.
În acest oraș cu o vechime de 2000 de ani ,care a fost stăpânit de-a lungul timpului de romani,mauri ,creștini dar și cu o importantă comunitate evreiască , există numeroase mărturii ale diverselor culturi ...
În anul 714 , Zaragoza a fost cucerită de mauri și a rămas sub dominația arabă timp de 400 de ani , până în 1118. Era numită Saraqusta (de la denumirea romană Cesaraugusta) sau Medina Albaida (Orașul Alb).

Palatul Aljaferia
                            
Poartă la Aljaferia


Portada de la mezquita -Oratorio Aljaferia



Plafon la Aljaferia

Palatul Aljaferia , palat regal din secolul al XI-lea , este una dintre puținele construcții maure păstrate până astăzi. A aparținut regelui maur Al-Muqtadir al regatului ”taifa” de Saraqusta. L-a folosit regele Fernando Catolicul, apoi a fost sediul Inchiziției. Astăzi este sediul Parlamentului Autonom (”Las Cortes de Aragon”), al regiunii aragoneze. A fost construit ca reședință de recreere pentru emirii arabi din acea vreme.
Din ansamblul original s-au păstrat Moscheea, mihrab-ul și Turnul Trubadurului (la Torre del Trovador), folosit odinioară ca temniță.
Se remarcă, în curtea înconjurată de arcade înlănțuite cu stucaturi, el mihrab (sanctuarul ) și etajul superior, de factură renascentistă, cu o scară somptuasă spre sala tronului.

Mihrab-ul moscheei de la Aljaferia
(mihrab-ul este sanctuarul,altarul musulman,către care se îndreaptă cei care se roagă în moschee;este direcționat către Al-Kaaba de la Mecca )



Arcade ale palatului.

                             Torre del Trovador (Turnul Trubadurului)
Este partea cea mai veche a palatului Aljaferia. A fost numit astfel după o dramă a lui Antonio Garcia Gutierrez, pe care Giuseppe Verdi a transformat-o, în 1853, în opera ”Tubadurul”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu